Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A nagyszentmiklósi kincsek 9. Róka hun király neve

2011.06.14

 

roka-kiraly-talcaja.jpg

rovás lelet, Nagyszentmiklósi arany tálca Róka 1 A nagyszentmiklósi kincseken ott van az indás díszítés. Az egymásba fűzött indák a hunok nevét írják, rovás betűkkel, 10-szer, 100-szor, összekapcsolódnak. A népművészetünk alapjai itt kezdődhettek…
Az alapmotívum mindig két, egymásnak háttal rovott félkörből áll: )( = uN-Ni = Huni szót írják. Ezt vízszintes jel köti össze ami lehet 1. sorszám, Egy, Égi hangcsoport. Kör alak a mintázatban urat jelent.
Összeolvasva: Huni-egi- ura= Huni ágak ura= Hunok ura jelentést kapjuk.
Ki a hunok ura? Akinek a szimbóluma a tálca közepén van. Ha ez róka, akkor az Attila elött élt RÚGA= RÓKA hun király tálcáját láthatjuk. (B.T. úr Montreal szerint Róka király tálcáját látjuk.) Megpróbáltuk a rendelkezésünkre álló kép írásjelekből álló rajzát, annak magyar rovásjeleit felismerni, és elolvasni.
 Bizonyára több információt is hordoz a kép, melyet jelen tudásunkkal még nem értelmeztünk. Folytatás lejjebb a  lapon…

 

ruga---roka-hun-kiraly.jpg

Róka=Rúga hun király

 

roka-kiraly-1.jpg

rovás lelet, Nagyszentmiklósi arany tálca Róka 2 rovás lelet, Nagyszentmiklósi arany tálca Róka 2
Szerintem írásjelekből áll a tálca közepén levő állat képe.

rovás lelet, Nagyszentmiklósi arany tálca Róka 3
1, Homlokán N bal füle K Két fül között kis vonal régi rovás R. NKR= Nagy KiRály.
2,Orra belső vonala rovás R a rombusz alak K vele egy vonalban a szeme ÚR: R K ÚR= RóKa Úr ( megtaláltuk a nevét).
3, Állkapocs alatti összerovás: A háromszög feletti vonaltól lefelé az írásjelek, jobb mancs kanyarjáig: Ki iTe N Va N= Ki itten van.
4, Kezében levő indák belülről előre, nagy kanyar: ÚR, nagy ív N, egy háromszögbe fut K, folytatása fel N mellette az ék háromszöge K= UruNKNaK
5, Első kéz íve elölről a törzs felé N beugró szöglet V egyenes SZ a könyök két oldali határvonalai rombusz K: NeVeSZük= nevezzük.
6, Lábánál a csizma előtti dupla jel US-ÚR = ŐS ÚR Csizmás lábán kötés van, az is írásjelekből áll. Láb felső kanyarja N a lábon van ezért= LÁBÁN. Ék alakú sebek, régiesen set-ek, amit nyíl vagy lándzsa hadi sérülése okozhatott. SeB Van= sebek vannak.
7,Farkától lefelé a jól olvasható jelek: Us-Ten, NéPüNK vagy NaPuNK
8,NéP lába mögötti indák ÉLeTéN
Összeolvasva: Isten napunk a nép életén…
9, Faroktól háta vonala a jobb fül jeléig: UR aL Ko(dik) fül NP összerovása: NéPén= …uralkodik népén.
És a Róka király mintájából a Napkorongból sugarak jönnek ki. Az indás díszítés sokszor ismétli a cserkészliliommal: Egy az Isten, a hungarok ura. Minket, magyarokat külföldön ma is hunoknak, Hungáriának neveznek, H betű van az autók jelzésein, rendszámtábláin.

 

roka-kiraly-2.jpg

rovás lelet, Nagyszentmiklósi arany tálca Róka 3 A nagyszentmiklósi kincseken ott van az indás díszítés. Az egymásba fűzött indák a hunok nevét írják, rovás betűkkel, 10-szer, 100-szor, összekapcsolódnak. A népművészetünk alapjai itt kezdődhettek…
Az alapmotívum mindig két, egymásnak háttal rovott félkörből áll: )( = uN-Ni = Huni szót írják. Ezt vízszintes jel köti össze ami lehet 1. sorszám, Egy, Égi hangcsoport. Kör alak a mintázatban urat jelent.
Összeolvasva: Huni-egi- ura= Huni ágak ura= Hunok ura jelentést kapjuk.

 

ruga-talcaja.jpg

rovás lelet, Nagyszentmiklósi arany tálca Róka 4 Rúga = Róka király mintájából a Napkorongból sugarak jönnek ki. Az indás díszítés sokszor ismétli a cserkészliliommal: Egy az Isten, a hungarok ura. Minket, magyarokat külföldön ma is hunoknak ismernek, országunkat Hungáriának nevezik, H betű van az autók jelzésein, rendszámtábláin.

 


 A leletet mi olvastuk először: 2011-01-28. Mivel a lelet nemzeti és magyar kincs, az olvasata is szabadon terjeszthető, " Kissúrék rovás olvasatai" megjelöléssel.